Predstavljanje Pitkog piva u Hotelu Kurija Janković

18.05.2020

Naše pivo koje „korak po korak“ osvaja Hrvatsku: Pitko se može nabaviti od Slatine do Koprivnice, a uskoro slijedi ekspanzija prema Zagrebu i Jadranu, predstavljeni IPA i CITRA

IPA, ALE i CITRA, ne, to nisu nazivi prekograničnih fondova, već briljantnih piva koji su nastali u režiji Pitomačke pivovare i Miroslava Novosela. No pivoljupci od Slatine do Koprivnice znaju za ALE, a u petak navečer su upoznali i IPA i CITRU, dva nova proizvoda Pitomačke pivovare i piva „Pitko“ koje je prošle godine osvojilo naše tržište.

– Lani smo predstavili svjetlo i tamno pivo Pitko, a od ove godine, imamo Pitko Citra, uz aromatični hmelj koji pivu daje voćnu arome. Ne, to nije radler već je pravo pivo. IPA pivo je pivo koje je nastalo po receptu iz 18. stoljeću. Tada su Englezi putovali u Indiju i imali su pivo koje im se nije kvarilo. Ono je bilo jako. Naše ima 7,2 alkohola i više hmelja. Punog je okusa. Ovime smo digli ljestvicu prema gore, dokazujući da znamo praviti i „ozbiljnija piva“ – podcrtao je Miroslav Novosel, koji je nazočnima govorio kako je krenuo u „avanturu života“, napuštajući siguran posao i s partnerom u poslu, Marijanom Rengelom, krenuo „u biznis“.

Istaknuo je kako se tržište craft piva razvija, kako u Hrvatskoj ima 45 mini pivovara, ali da će ih do ljeta narasti još nekoliko.
– Craft pivo se radi u malim „šaržama“ i na tradicionalni način, od pivskog ječma, hmelja, vode i kvasca. Tu nema aditiva, sumpora i drugih raznih dodataka.

Prošlo ljeto su „imali muku“, jer bilo je teško „nasmagati sve potrebne količine“, jer tržište je tražilo „još“. Danas im je situacija kudikamo komotnija.
– Trenutno imamo kapacitet od 3.500 litara mjesečno, ali dižemo kapacitete s novim pivima. Spremni smo za novu sezonu, povećali smo broj kafića, u ponudi smo od Slatine do Koprivnice. Sljedeći cilj nam je Zagreb i Jadran – zaključio je Miroslav Novosel.

Predstavljanje Pitkog piva u Hotelu Kurija Janković u Kapela Dvoru bio je sjajan događaj koji je okupio mnoštvo ljubitelja odličnog piva. Bio je tu i saborski zastupnik Josip Đakić, a voditeljica Hotela Kurija Janković Sanja Sudar, podvukla je kako se i na ovaj način promiču domaći proizvođači i njihovi proizvodi.

– Bio je to Dan craft piva uz promociju Pitomačke pivovare. Hotel Kurija Janković promiče domaće proizvođače. U našoj ponudi su domaća vina, sokovi, likeri, rakije, čajevi, pa sve do piva Pitko koje je nastavak u ovoj lokalnoj domaćoj priči.
(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


Izvor: www.vpz.hr